Külföld

Meglőtték Robert Ficót, életveszélyes állapotban van a szlovák miniszterelnök

rtl.hurtl.hu

2024. május 15. 15:17

Szlovák sajtóértesülések szerint egy 71 éves férfi lőtt rá a kormányfőre, amikor a nyitrabányai kihelyezett kormányülés után a támogatóival találkozott.

Lövöldözésben megsebesült Robert Fico szlovák miniszterelnök. A populista politikus az AP hírügynökség tudósítása szerint kórházban van.

Az eset Nyitrabányán történt, Szlovákia középső részén. A TA3 hírtelevízió szerint egy gyanúsítottat elfogtak. A szlovák JOJ TV információi szerint egy 71 éves lévai férfi lőtte meg a kormányfőt.

A közösségi médiában ez a videó terjed a lövöldözés utáni pillanatokról:


A pozsonyi Új Szó azt írja, hogy Nyitrabányán kihelyezett ülést tartott a szlovák kormány, ezután érte támadás Ficót az ülés helyszíne, a helyi kultúrház előtt. A Denník N tudósítója csak a lövés hangját hallotta, ezután annyit látott, hogy testőrei felemelik Ficót a földről, autóba helyezik és elviszik.

A szlovák Pravda felvételén látható, hogy autóba menekítik Ficót:


Szemtanúk beszámolója alapján a Denník N magyar nyelvű kiadása, a Napunk azt írja, hogy Fico az őt üdvözlő emberek közé ment, amikor eldördültek a lövések.

Nem sokkal 14:30 után egy meglőtt férfival kapcsolatban érkezett segélyhívás Handlováról. Az 59 éves páciensért mentőhelikoptert küldtünk. A bevetés még most is folyamatban van

idézi a dunaszerdahelyi Paraméter a szlovák mentőszolgálat tájékoztatását.

A Plus7Dní információi szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések, előtte pedig valaki azt kiabálta: „Robo, gyere ide”. Három-négy lövést lehetett hallani. Egy szemtanú, aki a Denník N-nek nyilatkozott, látta, hogy Fico a földre esik, majd véres sérüléseket látott a kormányfő mellkasán és fején, de ezek súlyosságát nem tudta megállapítani.

A miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán megjelent tájékoztatás szerint

több lövés érte a miniszterelnököt, aki életveszélyes állapotban van. Helikopterrel Besztercebányára vitték, mert azonnali beavatkozásra volt szükség, Pozsonyba túl sokáig tartott volna eljutni. A következő órákban dől el a sorsa 

– írták.

A Reuters alábbi fotói a feltételezett elkövető elfogásáról készültek:

Meglőtték Robert Ficót, kórházba került a szlovák miniszterelnök
REUTERS/Radovan Stoklasa
Meglőtték Robert Ficót, kórházba került a szlovák miniszterelnök
REUTERS/Radovan Stoklasa
Meglőtték Robert Ficót, kórházba került a szlovák miniszterelnök
REUTERS/Radovan Stoklasa


A Napunk azt írja, hogy Zuzana Čaputová köztársasági elnök közleményt adott ki a merénylettel kapcsolatban. „Sokkban vagyok. Ebben a kritikus pillanatban sok erőt kívánok Robert Ficónak, hogy felépüljön a támadásból” – írta.

A szlovák parlament ülését megszakították, ezt Ľuboš Blaha kormánypárti képviselő jelentette be, aki az ellenzéknek azt mondta, „ez a ti művetek”. Az ellenzéki képviselők kiabalással és szitkozódással fogadták kijelentését. Az ellenzéki Progresszív Szlovákia elnöke, Michal Šimečka elítélte az erőszakot és közölte, remélik, hogy Fico jól van. Emellett az ellenzéki pártok törölték azt a szerdára meghirdetett tüntetést, amelyen a szlovák állami média kormányzati elfoglalása ellen álltak volna ki.

A szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt vezetője, Andrej Danko ugyanakkor az Új Szó tudósítása szerint az újságírókat hibáztatta a Fico elleni merényletért és „undorító disznóknak” nevezte a független Denník N munkatársait.

Nyitókép: Autóba teszik a meglőtt Ficót – REUTERS/Radovan Stoklasa

#Külföld#robert fico#szlovákia#lövöldözés

Címlapról ajánljuk